BİLİŞİM HUKUKU

BİLİŞİM HUKUKU

Bilişim Hukuku; çalışma alanlarının dijital ortamlara kaymasıyla birlikte ortaya çıkmış bir hukuk dalıdır. Veri işleyebilen her türlü teknolojik cihaz ve yazılım bilişim hukukunun kapsamına dahildir. Yenilenen teknolojiler ile verileri koruyan sistemlerin açıkları her geçen gün daha kolay tespit edilebilirken, sistem güvenliği teknolojileri de güvenliklerini daha korunaklı hale getirmek için çalışmaktadır. Teknolojik yenilikleri yakından takip edip güncellenmeyen bilişim sistemleri ise her geçen gün daha fazla risk taşımaktadır. Güvenlik sistemleri olsun veya olmasın, bilişim sistemlerine izinsiz olarak erişmek ve verileri değiştirmek veya silmek kanunen suçtur. Banka hesap bilgileri, mail adresleri, sosyal medya hesaplarına izinsiz erişim vb. şeklinde örneklendirebileceğimiz suçlarla karşılaşıp mağdur olan kişi veya kurumlar, bilişim hukukunu dayanak göstererek suç duyurusunda bulunabilirler. Bilişim hukuku bu gibi durumlarda uygulanacak yaptırımları düzenler.

Yapılan soruşturma sonrasında suça dair yeterli delil elde edilmesi halinde savcılık tarafından tespit edilen şüpheliler hakkında dava açılarak ceza almaları talep edilecektir. Bu aşamadan sonra şikayette bulunan müştekiler dilerlerse davaya şahsen katılıp veya avukatları aracılığıyla yargılama sürecini takip edebilirler.

Özellikle son yıllarda artan e-ticaret hacmi düşünüldüğünde bilişim suçlarının ilerleyen yıllarda hukuk alanında çok daha büyük yer tutacağı öngörülmektedir. Yeni yapılacak düzenlemeler ile birlikte Bilişim Hukuku kapsamı oldukça genişlemesi beklenmektedir. Gali Avukatlık Bürosu, sürekli gelişim ve güncellik gerektiren bu alanda dinamik ve yenilikçi anlayışıyla müvekkillerine hızlı, kesin ve çözüm odaklı bir hizmet sunmayı amaçlamaktadır.